DOLAR 34,0189 -0.02%
EURO 37,8584 -0.04%
ALTIN 2.820,20-0,16
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Deniz Kaplumbağalarının Doğal Yuvaya Dönüşü
5 okunma

Deniz Kaplumbağalarının Doğal Yuvaya Dönüşü

ABONE OL
16 Eylül 2024 10:52
Deniz Kaplumbağalarının Doğal Yuvaya Dönüşü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’deki Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgeleri’nde bulunan 5 farklı kumsalda, 2 Eylül itibarıyla 4 bin 488 yuvada toplam 169 bin 972 deniz kaplumbağasının denizle buluştuğunu duyurdu. Türkiye’de deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı 21 kumsalın koruma altında olduğu belirtiliyor.

ÖÇK Bölgeleri’nde bulunan Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek, Patara, Belek ve Göksu Deltası gibi alanlar, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma altındadır. Türkiye’de 1989 yılından bu yana devam eden çalışmalarla, nesli tükenme tehlikesi altındaki deniz kaplumbağalarının korunması ve popülasyonlarının artırılması hedeflenmektedir.

Dünya genelinde yaşayan 8 tür deniz kaplumbağasından 2 tanesi, Türkiye’deki Akdeniz kıyılarındaki kumsallara yumurta bırakmaktadır. Mersin Silifke’deki Göksu Deltası, Akdeniz’in en büyük yuvalanma alanlarından biridir ve Caretta Caretta ile Chelonia Mydas (yeşil deniz kaplumbağası) türlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Özel Çevre Koruma Bölgeleri Daire Başkanı Mustafa Uzun, bu yıl 4 bin 888 yuvadan 169 bin 972 deniz kaplumbağasının denize kavuştuğunu belirterek, bu sayının son yılların en yüksek yavru sayısı olduğunu vurguladı. Projeye katkı sağlayan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Mustafa Korkmaz ise projenin Türkiye’deki en uzun soluklu koruma çalışmalarından biri olduğunu ifade etti.

Bakan Murat Kurum da sosyal medya hesabından Göksu Deltası’ndaki yuvalardan denize dönen deniz kaplumbağalarının video görüntülerini paylaşarak, projeye desteklerini dile getirdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP