DOLAR 34,0176 -0.02%
EURO 37,8976 0.04%
ALTIN 2.815,85-0,32
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Prostat Kanseri Nedir?
5 okunma

Prostat Kanseri Nedir?

ABONE OL
14 Eylül 2024 15:58
Prostat Kanseri Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Ahmet Başar, prostat kanserinin genellikle prostat bezinin kapsülünden kaynaklanan kötü huylu bir tümör olduğunu belirtiyor. Hastalığın genellikle 50 ila 70 yaşlarında görüldüğünü ifade ediyor. Ailede prostat kanseri öyküsü olanlarda bu yaşın 40’lara kadar düşebileceğini vurguluyor.

Prostat Kanseri İstatistikleri

Global Kanser Gözlemevi’nin verilerine göre dünyada her yıl 1,3 milyon yeni prostat kanseri vakası teşhisi konulduğunu ve 300 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor. Türkiye’de ise yılda 30-35 bin yeni prostat kanseri vakası tahmin ediliyor.

Prostat Kanseri Risk Faktörleri

  • Yaş: Prostat kanseri genellikle ileri yaşlarda görülür.
  • Genetik Faktörler: Ailede prostat kanseri öyküsü olanlarda risk artabilir.
  • Aşırı Kilolu Olmak: Aşırı kilo prostat kanseri riskini artırabilir.
  • Sigara ve Alkol: Sigara ve alkol tüketiminin prostat kanseri riskini artırdığı biliniyor.

Prostat Kanserinden Korunma Yolları

Prof. Dr. Ahmet Başar, sigara ve alkolden uzak durmayı, düzenli egzersiz yapmayı önermektedir. Erken teşhis için Prostat Spesifik Antijen (PSA) kan testinin önemini vurguluyor.

Farkındalık ve Erken Teşhis

Başar, prostat kanserinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtiyor. Erken teşhisle hastaların büyük çoğunluğunun hastalıktan tamamen arınabileceğini ifade ediyor. Bu nedenle düzenli sağlık kontrollerinin önemine değiniyor.

Farkındalık Ayı Etkinlikleri

Başar, her yıl 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü’nde çeşitli etkinlikler düzenlendiğini, bu yıl ise tüm Eylül ayının “Mavi Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Ayı” olarak anıldığını belirtiyor. Ankara’da farkındalık standı açılacağını, sempozyum düzenleneceğini ve prostat kanseri tedavisi görmüş kişilerle buluşulacağını aktarıyor.

Prof. Dr. Ahmet Başar, sözlerini “Lütfen PSA’nıza baktırın” diyerek tamamlıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP