DOLAR 34,0411 0.04%
EURO 37,9413 0.12%
ALTIN 2.818,50-0,22
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Sebaste Antik Kenti Kazı Çalışmaları
7 okunma

Sebaste Antik Kenti Kazı Çalışmaları

ABONE OL
11 Eylül 2024 15:09
Sebaste Antik Kenti Kazı Çalışmaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sivaslı ilçesi Selçikler beldesinde bulunan Sebaste Antik Kenti’nde 44 yıl aradan sonra 2022 yılında yeniden başlayan kazı çalışmaları devam etmektedir. Kazı çalışmaları Uşak Arkeoloji Müzesi başkanlığında yürütülmekte olup, Uşak Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Emre Taştemür ve Doç. Dr. Münteha Dinç de ekibin bir parçasıdır.

Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki önemli kentlerinden biri olan Sebaste Antik Kenti, piskoposluk merkezi olarak da bilinmektedir. Bu yılki kazı çalışmaları özellikle “büyük kilise” olarak adlandırılan alanda yoğunlaşmıştır. Ağustos ayında başlayan çalışmalar sonucunda, kilisenin kuzey bölgesinde çoğunluğu bebek ve çocuklara ait 9 mezara ulaşılmıştır.

Doç. Dr. Emre Taştemür, bu yılki kazı çalışmalarının çevre temizliği ile başladığını ve geçen yıl alınan harç örnekleri doğrultusunda restorasyon ve konservasyon çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirtmiştir. “Büyük kilise” olarak bilinen alandaki kazılar sırasında Orta Bizans dönemine ait olduğu düşünülen 9 mezara rastlanmıştır. Bu mezarların milattan sonra 9. ve 13. yüzyıl başlarına tarihlendiği belirlenmiştir.

  • Mezar gruplarında farklı tipolojilerin bulunduğu gözlemlenmiştir.
  • Mezarların çoğunluğunun çocuk ve bebeklere ait olması dikkat çekicidir.
  • Kazılar sırasında kolye uçları ve cam bilezikler de bulunmuştur.

Sebaste Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarına destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uşak Valiliği, İl Özel İdaresi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Sivaslı ve Selçikler belediyelerine Doç. Dr. Emre Taştemür teşekkürlerini sunmuştur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP