DOLAR 34,0496 0.07%
EURO 37,9403 0.17%
ALTIN 2.828,030,12
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Ağrı Dağı Milli Parkı’nda Kuraklık ve Kuş Gözlemleri
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Ağrı Dağı Milli Parkı’nda Kuraklık ve Kuş Gözlemleri
8 okunma

Ağrı Dağı Milli Parkı’nda Kuraklık ve Kuş Gözlemleri

ABONE OL
10 Eylül 2024 12:39
Ağrı Dağı Milli Parkı’nda Kuraklık ve Kuş Gözlemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin en büyük milli parkı olan 88 bin hektarlık Ağrı Dağı Milli Parkı, sıcak hava dalgasıyla mücadele ediyor. Park içinde bulunan Karasu Sulak Alanı’nda görülen sığ suların kuruması, çeşitli olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu alan genellikle kıyı kuşları ve ördek türlerinin yaşam alanı olarak bilinmektedir.

Geçen yıl eylül ayında bölgede yapılan kuş gözlem çalışmalarında 40’tan fazla kuş türü tespit edilirken, bu yıl ise bu sayının 20’ye düştüğü belirlenmiştir. Sığ sulardaki kuruma nedeniyle bölgeye gelen kuş türlerinde azalma yaşandığı gözlemlenmektedir. Bu durum, çevredeki diğer sulak alanlara göç etmelerine sebep olmaktadır.

Yaban hayatı uzmanı Mete Türkoğlu, bölgedeki kuraklıkla ilgili olarak yaptığı açıklamada, az yağış ve yüksek sıcaklıkların bölgeyi etkilediğini vurgulamıştır. Özellikle sığ sulak alanlardaki kuşların beslenme alışkanlıklarının bu durumdan etkilendiğini belirtmiştir. Türkoğlu, “Yağmurcun, çulluk ve ördek gibi türlerin besin bulma süreçleri olumsuz etkilenmektedir.” demiştir.

Geçmiş yıllarda bölgede yapılan gözlemlerde 40’tan fazla kuş türüne rastlandığını belirten Türkoğlu, doğal su kaynaklarının azalmasıyla bu türlerin sayısında düşüş yaşandığını ifade etmiştir. Mevsimsel yağışların artmasıyla suların zenginleşeceğini ve su kuşlarının göç dönemlerini daha rahat atlatabileceklerini söylemiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP