DOLAR 34,0490 0.08%
EURO 37,9002 0.08%
ALTIN 2.828,770,14
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Antik Kent Kazı Çalışmaları
10 okunma

Antik Kent Kazı Çalışmaları

ABONE OL
8 Eylül 2024 13:28
Antik Kent Kazı Çalışmaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Şehitkamil ilçesi Dülük Mahallesi yakınlarındaki antik kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Almanya Münster Üniversitesi işbirliğindeki kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı ekibi, antik kentteki tarihi kalıntıları gün yüzüne çıkarmak için titizlikle çalışmalarını sürdürmektedir.

Kazı Başkanı Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael Blömer önderliğindeki ekip, arkeologlar ve işçilerden oluşmaktadır. Antik kentte yapılan kazılarda, insanlık tarihinin en eski yerleşimlerinden biri olduğu düşünülen alanlarda detaylı araştırmalar gerçekleştirilmektedir.

Antik kentin içerisinde bulunan kilisede (bazilika) yer alan dikkat çekici mozaikler üzerinde yapılan restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmaları büyük bir titizlikle tamamlanmıştır. Kilisenin 4’üncü yüzyılda inşa edildiği belirtilmektedir.

Kazı Başkanı Blömer, antik kentin farklı dönemlere ait kalıntılarının incelenmesiyle ilgili şunları söylemiştir: “Burası 4’üncü yüzyılın zengin bir kilisesi. Mozaiklerin üzerinde yer alan geometrik motifler, dönemin kiliselerinde sıklıkla görülen özellikler taşımaktadır. İnsan ve hayvan motiflerinin kullanılmasından kaçınılmıştır. Apsis bölümündeki hayvan motiflerinin ise sonraki dönemde eklenmiş olduğu düşünülmektedir.”

Blömer, bu yıl gerçekleştirilen çalışmalarda, daha önceki kazılarda bulunan mozaiklerin korunması ve tahrip olmasının önlenmesi için gerekli restorasyon işlemlerinin yapıldığını belirtmiştir. Antik kentin turizme kazandırılması için yapılan çalışmaların önemli bir aşamada olduğu vurgulanmıştır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP