DOLAR 34,0525 0.08%
EURO 37,9712 0.27%
ALTIN 2.822,32-0,09
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Beynin Yaşlanma Sürecinde Ortamların Etkisi
27 okunma

Beynin Yaşlanma Sürecinde Ortamların Etkisi

ABONE OL
3 Eylül 2024 17:43
Beynin Yaşlanma Sürecinde Ortamların Etkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nature Medicine Dergisinde Yayımlanan Araştırmaya Göre Beynin Yaşlanma Sürecinde Ortamların Etkisi

Nature Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, beynin yaşlanma sürecinde sosyal ve fiziksel ortamların etkileri incelendi. 15 farklı ülkeden toplam 5,306 katılımcının verileri analiz edildi.

Araştırma kapsamında katılımcıların fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve elektroensefalografi (EEG) verileri kullanılarak beyin yaşları ölçüldü. Sağlıklı bireylerle Alzheimer gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin beyin yaşları arasındaki farklar belirlendi.

Araştırmada belirtilenlere göre, hava kirliliği ve hastalıkların beynin hızlı yaşlanmasında önemli bir rol oynadığı vurgulandı. Çevresel sorunlar ve sosyo-ekonomik eşitsizliklerin fazla olduğu ülkelerde yaşayan bireylerin beyinlerinin daha hızlı yaşlanabileceği tespit edildi.

Özellikle Alzheimer hastalığına sahip kadınların, aynı hastalığa sahip erkeklere kıyasla beyin yaşının daha fazla olduğu gözlemlendi. Araştırmacılar, bu durumun sağlık ve sosyal alanlardaki cinsiyet eşitsizliğiyle ilişkili olabileceğini açıkladılar.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP