DOLAR 34,0413 0.06%
EURO 37,9531 0.21%
ALTIN 2.815,56-0,33
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

16:35

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Arktik Okyanus Ekosistemi ve Deniz Memelileri
14 okunma

Arktik Okyanus Ekosistemi ve Deniz Memelileri

ABONE OL
29 Ağustos 2024 13:39
Arktik Okyanus Ekosistemi ve Deniz Memelileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Arktik okyanus sistemi, bölgeyi benzersiz kılan birçok özelliği barındıran ekosistemine ev sahipliği yapmaktadır. Sığ su ve derin su dinamikleri, dönemsel aydınlık ve karanlık süreçlerdeki ışık seviyeleri, eriyen buzullardan gelen tatlı su kaynakları gibi özellikleriyle kutup ekosistemi, benzersiz endemik canlılara ev sahipliği yapmaktadır.

  • Arktik deniz memelileri, 1,6 milyon yıl önce karadaki benzer türlerin kitlesel yok oluşundan kurtularak, deniz memeli ve yırtıcıları olarak bu büyük faunada yaşamını sürdürmektedir.
  • Barents Denizi, Arktik Okyanusu’nda bulunan en zengin alanlardan birisidir ve birçok canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır.
  • Kutup ayıları, kambur ve minke balinaları, beyaz balina (beluga), mors kolonileri, fok türleri, puffin, kara ayaklı martı gibi birçok kuş türü bölgede gözlemlenebilmektedir.

Arktik Okyanusu’nda yapılan bilimsel araştırma seferlerinde, Türk bilim insanları deniz memelilerinin gözlemlerini gerçekleştirmektedir. Son dönemde yapılan çalışmalarda, bölgedeki canlılıkta azalma gözlemlenmektedir. Balinalar genellikle gruplar halinde görülmekte ve belirli noktalara toplanmaktadır. Kutup ayıları ise özellikle foklarla beslenmektedir.

Arktik bölgedeki deniz memelileri popülasyonları üzerindeki değişimler yakından takip edilmekte olup, bu canlıların yaşam alanlarının korunması ve ekosistemin dengesinin sağlanması için bilimsel çalışmalar devam etmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP