DOLAR 34,0370 0.04%
EURO 37,9377 0.18%
ALTIN 2.816,57-0,29
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

16:35

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Anadolu’nun Köklü Geçmişi: Hitit Tablet Kazısı
13 okunma

Anadolu’nun Köklü Geçmişi: Hitit Tablet Kazısı

ABONE OL
27 Ağustos 2024 15:48
Anadolu’nun Köklü Geçmişi: Hitit Tablet Kazısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anadolu’nun ilk medeniyetlerinden biri olan Hititlerin başkenti Hattuşa Ören Yeri’nde gerçekleştirilen kazılarda, Alman Arkeoloji Enstitüsü liderliğinde yapılan çalışmalar sonucunda büyük bir keşif yapıldı. Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan tablet, üzerinde Hititçe ve Hint-Avrupa Dil Grubu’na ait olduğu düşünülen metinlerin bulunduğu nadir eserlerden biridir.

Yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda ve 8 santimetre genişliğinde olan bu tablet, bilimsel incelemelerin tamamlanmasının ardından Boğazkale Müzesi’ne teslim edildi. Tablet, Hattuşa’daki bir Hitit binasında bulunmuş olup üzerinde Hititçe ve sonradan Kalaşma dilinde yazıldığı tespit edilen metni içermektedir.

Boğazkale Müzesi’nde sergilenmeye başlanan tablet, Anadolu’nun tarihine ve dil yapısına ışık tutan önemli bir eser olarak ziyaretçileri büyülemektedir. Prof. Dr. Andreas Schachner önderliğinde yapılan araştırmalar sayesinde, bu tablet aracılığıyla Anadolu’nun çok dilli ve çok kültürlü yapısına dair önemli ipuçları elde edilmiştir.

Prof. Dr. Schachner, yaptığı açıklamada, “Boğazkale’de bulunan 30 bine yakın çivi yazılı tablet arasında nadir görülen bu eser, Anadolu’nun tarihine ve dil bilimine önemli katkılar sağlamaktadır. Tablet üzerindeki Kalaşma diline ait bölümün çözülmesi, milattan önce 2’nci bin yılda yaşanan ritüeller ve kültürel uygulamalar hakkında bize değerli bilgiler sunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Hitit Tablet Kazısı’nda ortaya çıkan bu benzersiz eser, Anadolu’nun derin ve zengin tarihine yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Tablet üzerindeki metinlerin incelenmesi ve çözülmesiyle, Hititler ve ardılları olan Kalaşma halkının dilleri ve kültürel pratikleri hakkında daha fazla bilgi edinilmesi hedeflenmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP