DOLAR 34,5152 0.09%
EURO 36,5126 0.36%
ALTIN 2.944,920,35
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

12:55

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Çanakkale’deki Tahta At Heykeli ve Troya Efsanesi
38 okunma

Çanakkale’deki Tahta At Heykeli ve Troya Efsanesi

ABONE OL
22 Ağustos 2024 14:37
Çanakkale’deki Tahta At Heykeli ve Troya Efsanesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Homeros’un destanlarında geçen ve Troya Savaşı’nda önemli bir rol oynayan tahta at, Çanakkale’deki ziyaretçileri büyülemeye devam ediyor. İthaka Kralı Odysseus’un askerlerini Troya’ya gizleyerek şehri fethettiği anlatılan tahta at, 1973 yılında dönemin Çanakkale Müze Müdürü İlhan Akşit’in önerisiyle yapımına başlanmış ve 1974 yılında ziyarete açılmıştır.

Yaklaşık 15 metre yüksekliğinde olan heykel, çam kerestesi kullanılarak inşa edilmiştir. Ziyaretçiler, tahta atın içine girerek Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarında anlatılan savaş hilesini yakından deneyimleme imkanı bulmaktadır.

Tahta atın zamanla yıpranan ve eskiyen bölümleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Bursa Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü ekiplerince yenilenmiştir. Yapılan restorasyon çalışmalarıyla heykelin eski ihtişamına kavuştuğu ve 31 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Çanakkale Kültür Yolu Festivali’nde ziyarete açılacağı planlanmaktadır.

Troya Atı ve Efsanesi

Troya Atı, Homeros’un Odysseia destanında yer alan savaş hilesiyle düşmanın kendi şehrine girmesini sağlayan efsanevi bir simgedir. Troya Savaşı’nda önemli bir rol oynamış olan bu hile, yıllardır insanları büyülemeye devam etmektedir. Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, Troya Atı’nın dünyanın en önemli simgelerinden biri olduğunu vurgulamaktadır.

Tahta atın yapımına ilişkin bilgi veren Gölcük, atın 1974 yılında tamamlanarak ziyarete açıldığını belirtmektedir. Troya Atı, yıllar içinde Çanakkale’nin sembolü haline gelmiş ve Türkiye’nin en önemli simgelerinden biri olmuştur.

Tahta atın orijinalliğine uygun olarak yapıldığını belirten Gölcük, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2024 yılında yapımının 50. yıl dönümünde heykelin restorasyonunu gerçekleştirdiğini ifade etmektedir. Bu restorasyon çalışmalarıyla tahta atın eski ihtişamına kavuştuğu ve ziyaretçilerin tekrar heykelin içine girip efsanevi anıları canlandırabileceği belirtilmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP