Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Troya, resmi kazılarına 1871 yılında başlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve ana sponsor İÇDAŞ AŞ tarafından desteklenen kazı çalışmaları, 12 aylık bir süreçte devam etmektedir.
Troya’da görevli ekip, Homeros’un eserlerine konu olan Troya’nın ilişkilendirildiği dönemin saray yapısı, sur duvarları ve agora alanında çalışmalarını sürdürmektedir. Kentin Helenistik Çağ’da küçük bir kasaba iken, Büyük İskender’in ziyareti ve Romalı Sezar’ın etkisiyle büyük bir turistik merkeze dönüştüğü bilinmektedir.
Troya, Hristiyanlık dönemi ve büyük depremlere kadar Roma dünyasında önemli bir konumunu korumuş ancak 19. yüzyıla kadar unutulmuştur. Antik çağda Roma dünyasının entelektüel kesiminin uğrak noktalarından biri olan Troya, turist gelirleri ve bağışlarla ekonomik olarak da önemli bir rol üstlenmiştir.
Bu zengin tarihi mirasıyla Troya, günümüzde ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmekte ve arkeolojik kazılarla geçmişin izlerini gün yüzüne çıkarmaktadır.
GÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
21 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
21 Kasım 2024