DOLAR 34,1076 0.24%
EURO 37,9654 0.23%
ALTIN 2.819,17-0,20
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:21

AKŞAM'A NAMAZ VAKTİ

Okyanus Isınması ve Balık Türlerinin Kuzeye Göçü
33 okunma

Okyanus Isınması ve Balık Türlerinin Kuzeye Göçü

ABONE OL
15 Ağustos 2024 20:02
Okyanus Isınması ve Balık Türlerinin Kuzeye Göçü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Norveç’te bulunan The Barents Observer gazetesinin haberine göre, Deniz Araştırmaları Enstitüsü ile Norveç Arktik Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen bir araştırmada, kuzeydeki okyanus ekosistemlerinin son 30 yıllık verileri incelendi.

Yapılan çalışmada, küresel ısınmanın etkisiyle okyanus sularının ısındığı ve bu durumun güney sularına özgü balık türlerinin kuzeye doğru göç etmesine sebep olduğu belirlendi. Bu göçlerin bölgedeki türler arasındaki etkileşimi de değiştirdiği vurgulandı.

Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nden Ulf Lindstrom, “Geçmişte Norveç’in kuzeyinde normal bir trol ağıyla yapılan avda yaklaşık 6-7 farklı balık türü bulunurdu. Bugün ise trolle 15 farklı türde balık avlamak mümkün hale geldi.” şeklinde konuştu.

Lindstrom, çaça ve morina gibi yeni balık türlerinin yıllar içinde kuzey sularında ortaya çıktığını belirtti. Araştırmacılar, bu durumun mevcut balık türleri için olası sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin verilerine göre, küresel ısınmanın yüzde 90’ının okyanuslarda gerçekleştiği ve 1955’ten bu yana su sıcaklığında artış meydana geldiği açıklanmıştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP