DOLAR 34,1076 0.24%
EURO 37,9654 0.23%
ALTIN 2.819,17-0,20
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:21

AKŞAM'A NAMAZ VAKTİ

Arslantepe Höyüğü Kazı Çalışmaları
15 okunma

Arslantepe Höyüğü Kazı Çalışmaları

ABONE OL
15 Ağustos 2024 13:16
Arslantepe Höyüğü Kazı Çalışmaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Arslantepe Höyüğü’nde Geçen Yıl ve Bu Yıl Yapılan Kazı Çalışmaları

Höyükte bulunan Orta Çağ dönemine ait mezarları açıklamak için Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl alanda yapılan kazılarda çeşitli objeler bulduklarını belirtti. Mezar alanında bulunan bilezik, küpe ve boncuklar gibi objelerin yanı sıra Orta Tunç dönemine ait mezarlığın altında 4-5 depo içerisinde buğday bulduklarını aktardı.

Batı kısmında yapılan kazılarda ise geç kalkolitik döneme ait tabakaların kazıldığını ve milattan önce 3 bin 600’lü yıllara ait taş ve kemik mühürlerin bulunduğunu paylaştı. Bu yılki kazı çalışmalarının 16 Temmuz’da başladığını ve öğrencilere teorik eğitim verildikten sonra kazılara başlandığını belirtti.

Prof. Dr. Restelli, Orta Tunç Çağı alanındaki kazıların devam ettiğini vurgulayarak, “Orta Çağ dönemine ait mezarlarla ilgili kazılar sürüyor. 10 gün içinde 20’den fazla mezar açtık. Ayrıca, Orta Tunç Çağı’na ait depoları kazıyoruz ve şu anda yeni odaların ortaya çıktığını gözlemliyoruz” dedi.

Höyüğün batı kısmındaki kazılarda ise Arslantepe’nin en eski tabakalarına ulaşıldığını belirten Restelli, “Geç kalkolitik döneme ait milattan önce 4 bin 200-4 bin 400 yıllarına ait tabakaları kazıyoruz. Burada 2 ve 3 odalı evler ve içinde ocak bulduk. Özellikle çok büyük bir fırın bulduk, farklı ailelerin bu fırını kullandığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Restelli ayrıca, kazı alanındaki saray bölümünü korumak için yapılan çatının genişletileceğini ve ziyaretçi yolunun yenileneceğini belirtti. Ayrıca, ziyaretçilere daha iyi bilgi sunabilmek amacıyla kral mezarına ilişkin planlar yapıldığını ve ziyaretçi karşılama merkeziyle ilgili çalışmaların devam ettiğini paylaştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP