Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ndeki deneme tarlasında gerçekleşen etkinlikte, Türkiye’de ayçiçeği denilince akla Trakya’nın geldiğini belirtti. Yerli hibrit ayçiçeği tohumu üretiminin Trakya’da yapılmasının son derece doğal olduğunu vurgulayan Şahin, Trakya’nın AR-GE çalışmalarında başarılı bir şekilde yerli hibrit tohumunu toprakla buluşturduğunu ifade etti.
Şahin: “Biz tohum üretimine 3 tonla başladık. Bu sene yaklaşık 200 tona yakın ürün üretildi ve bu ürün şu an 22 ilde dağıtılıyor. Geçen sene sadece Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde ekiliyordu. Şu an ise 22 ilde ürünlerimiz satıldı, ekildi.”
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı İrfan Öztürk ise Trakya’da AR-GE yetkisine sahip kuruluşların Trakya Tohum AŞ çatısı altında birleşmesinin sertifikalı tohum üretimine önemli katkı sağladığını belirtti.
Öztürk: “Ayçiçeği üretiminde kuraklığa karşı ekim zamanı, birim alandaki tohum sıklığı ve toprak işleme başlıklarında alınabilecek önlemler bulunmaktadır. Örneğin ayçiçeğinde çiçeklenme ekimden sonra 70-75 gün sürmektedir. Bu nedenle ekim zamanı oldukça önemlidir.”
Etkinlik kapsamında tohum firmaları, ziraat odaları ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından kurulan Trakya Tohum AŞ tarafından geliştirilen “Sun 2259 CL” adlı yerli hibrit ayçiçeği tohumu hasat edildi ve mahsul incelendi.
Etkinliğe, Edirne Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çiftçiler de katılım sağladı.
GÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
21 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
21 Kasım 2024