DOLAR 34,1118 -0.06%
EURO 37,9793 0.02%
ALTIN 2.815,840,01
İstanbul
24°

KAPALI

05:14

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Türkiye’yi Küresel Yatırımların Merkezi Haline Getiriyor
  • ADIM HABER
  • Teknoloji
  • HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Türkiye’yi Küresel Yatırımların Merkezi Haline Getiriyor
43 okunma

HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Türkiye’yi Küresel Yatırımların Merkezi Haline Getiriyor

ABONE OL
27 Temmuz 2024 18:12
HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Türkiye’yi Küresel Yatırımların Merkezi Haline Getiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı” Türkiye’yi Küresel Yatırımların Merkezi Haline Getiriyor

Derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin teknoloji alanında küresel yatırımların merkezi olması hedefiyle “HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı” başlatıldı. Program kapsamında özellikle yenilikçi yükselen teknoloji alanlarında Türkiye’nin öne çıkması amaçlanıyor.

  • Program, Türkiye’yi yeni nesil enerjili araçlar, batarya teknolojileri, çip teknolojileri, güneş hücreleri, ve rüzgar türbinleri alanlarında bir üretim merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

İlk 6 çağrı ile 2030 yılına kadar 20 milyar doların üzerinde özel sektör yatırımının Türkiye’ye çekilmesi planlanıyor. Ayrıca, dünyanın en büyük AR-GE çalışmalarını yapan ilk 1000 şirketinin Türkiye’de AR-GE merkezleri kurmaları teşvik edilecek.

Program kapsamında, 2030’a kadar yüksek teknoloji alanlarına vergi desteği, hibe ve pazar geliştirme destekleri kapsayan 30 milyar dolarlık kaynak aktarılacak. Böylece Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim üssü olması hedefleniyor.

Dijital Dönüşüm ve Yeşil Enerjiye Destek

HIT-30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı ile eş zamanlı olarak Dijital Dönüşüm Destek Programı, Yeşil Dönüşüm Destek Programı ve Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Yenilikçi, Yükselen Teknolojiler çağrısı da yapıldı.

Bu 4 programla Türkiye’de yüksek teknoloji ihracatının artırılması, toplam ihracat içinde yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin payının yüzde 50’ye çıkarılması hedefleniyor.

Batarya ve Elektrikli Araç Üretimi Teşvikleri

Program kapsamında batarya üretimi de desteklenecek. Türkiye’de 80 gigavatsaat batarya üretim kapasitesinin oluşturulması için 4,5 milyar dolara kadar destek sağlanacak.

Elektrikli araç yatırımlarına 5 milyar dolarlık teşvik paketi sunulacak. Türkiye’de yıllık 1 milyon elektrikli araç üretimi hedefleniyor.

Çip Teknolojilerinde Endüstriyel Yatırımlar

Çip teknolojilerinde endüstriyel boyutta çip üretim kapasitesi oluşturulması hedefiyle 5 milyar dolarlık teşvik paketi devreye alınacak. Bu teşvikler, çip üretim yatırımlarını destekleyecek nitelikte olacak.

Güneş ve Rüzgar Enerjisi Yatırımları

Yeşil enerji alanında da önemli teşvikler verilecek. Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi yatırımlarının artırılması için 2,5 milyar dolarlık hibe paketi oluşturulacak.

AR-GE Merkezlerine Destek

Büyük teknoloji firmalarının Türkiye’de AR-GE merkezleri kurmalarını teşvik etmek amacıyla 1 milyar dolarlık destek paketi devreye alınacak. Bu desteklerle Türkiye’de AR-GE faaliyetlerinin artması ve teknoloji transferinin hızlanması hedefleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP