Göbeklitepe, 12 bin yıllık geçmişiyle “tarihin sıfır noktası” olarak bilinir ve neolitik döneme ait önemli bilgilerin ve eserlerin bulunduğu bir alan olarak öne çıkar. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle dünya çapında ün kazanmış ve her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Kazı çalışmaları ise hala devam etmektedir.
Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, yaptığı açıklamada, Taş Tepeler projesi kapsamında bu yıl mayıs ayında başlayan kazı çalışmalarının bayram arasının ardından hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Restorasyon çalışmalarına devam ettiklerini ve geçen yıl tamamlanan “aslanlı yapı”nın ardından bu yıl ikinci bir yapının çalışmalarını bitirdiklerini açıkladı.
Şu anda koruma çatısının altındaki anıtsal yapıların olduğu alanda kazıların sürdüğünü dile getiren Karul, geçen yıl dünyanın en eski boyalı heykelini keşfettiklerini hatırlattı. Bu yıl da benzer önemli buluntularla karşılaşma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.
Karul, sosyal medyada dolaşan “Göbeklitepe’deki kazı çalışmalarının durduğu” yönündeki iddiaların asılsız olduğunu vurgulayarak, Göbeklitepe’deki çalışmaların devam ettiğini ve halkın bu konuda endişelenmemesi gerektiğini belirtti. Karul, kazı alanında yapılan bilimsel çalışmaların hiç kimsenin durduramayacağını da ekledi.
Arkeolojinin en motive edici yanlarından birinin neyle karşılaşacağınızı bilememek olduğunu belirten Karul, Göbeklitepe’de daha önce görülmemiş eserlere ulaşmanın çalışmaları daha da heyecan verici hale getirdiğini söyledi. Arkeometrik incelemeler ve analizlerin önemine vurgu yaparak, bu yıl elde edilecek sonuçların çok değerli olacağını belirtti.
Kasım ayında Şanlıurfa’da düzenlenecek Dünya Neolitik Kongresi’ne değinen Karul, 60’tan fazla ülkeden Neolitik Çağ uzmanının kente geleceğini ve Göbeklitepe ile Karahantepe’deki bilgileri paylaşacaklarını söyledi. Bu önemli etkinlik için heyecanlı olduklarını belirtti.
GÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
21 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
21 Kasım 2024