DOLAR 34,0867 -0.08%
EURO 37,9828 0.01%
ALTIN 2.815,930,00
İstanbul
24°

KAPALI

05:14

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Kıbrıs Barış Harekatı’nda Kullanılan Deniz Araçları Gölcük ve Kartepe’de Sergileniyor
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Kıbrıs Barış Harekatı’nda Kullanılan Deniz Araçları Gölcük ve Kartepe’de Sergileniyor
25 okunma

Kıbrıs Barış Harekatı’nda Kullanılan Deniz Araçları Gölcük ve Kartepe’de Sergileniyor

ABONE OL
23 Temmuz 2024 16:47
Kıbrıs Barış Harekatı’nda Kullanılan Deniz Araçları Gölcük ve Kartepe’de Sergileniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kurtuluş Savaşı sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri’nin planlama, imkan ve kabiliyetiyle icra ettiği Kıbrıs Barış Harekatı, modern anlamdaki ilk müşterek harekat olma özelliğini taşımaktadır. Bu harekatta kullanılan helikopter, deniz karakol uçağı ve ele geçirilen hücumbotlar günümüzde ziyaretçilere sergilenmektedir.

  • Gölcük Deniz Müzesi’nde Hücumbotlar: Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Kıbrıs Rum Muhafız Gücü’nden ele geçirilen iki torpido hücumbotu, Gölcük Deniz Müzesi’nde ziyaretçileri ağırlamaktadır. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından 20 Temmuz 1974’te ele geçirilen hücumbotlar, Türk denizcilik tarihini ve Kıbrıs Barış Harekatı’nın önemini sergilemektedir. Hücumbotlar, duralüminyum alaşımlı gövde yapısı, torpido tüpleri ve silah taşıyan taretleriyle dikkat çekmektedir.
  • Deniz Hava Komutanlığı Sergisi: Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan AB-204 helikopteri ve S-2E deniz karakol uçağı, Kartepe ilçesinde Deniz Hava Komutanlığı karargahı önünde sergilenmektedir. AB-204 helikopteri, Türk Deniz Havacılığının döner kanatlı ilk hava aracı olma özelliğini taşırken, S-2E uçağı su üstü harbi ve denizaltı savunma harbi maksatlı kullanılmaktadır.

Sivil ziyarete kapalı olan Gölcük Deniz Müzesi, askeri personel ile yakınları ve talepte bulunan okulların öğrencilerince gezilebilmektedir. Deniz Hava Komutanlığı sergisine ise ziyaretçiler, karargah girişindeki sergi alanından erişim sağlayabilmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP