DOLAR 34,0956 -0.07%
EURO 37,9391 0.02%
ALTIN 2.814,93-0,03
İstanbul
24°

KAPALI

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Rip Akıntıları ve Tehlikeleri
33 okunma

Rip Akıntıları ve Tehlikeleri

ABONE OL
11 Temmuz 2024 12:51
Rip Akıntıları ve Tehlikeleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, rip akıntıları hakkında önemli bilgiler verdi.

Rip Akıntısı Nedir?

Rip akıntısı, sığ kıyılarda görülen ve kıyıdan açığa doğru kısa süreli ve hızlı bir akıntıdır. Genişliği 8-10 metreden 20-30 metreye kadar değişebilir ve hızı saniyede 1-2 metre olabilir. Akıntıya kapılanlar, açığa doğru sürüklenirler ve bu nedenle rip akıntısına “çeken akıntı” da denir.

Rip Akıntısının Oluşumu

Rip akıntısı, kıyının arazi yapısı ve rüzgarlı hava şartlarına bağlı olarak oluşan sık dalgalardan etkilenir. Açık denizde ilerleyen dalgaların kıyıya yığılması sonucu rip akıntıları oluşur. Türkiye’nin özellikle Karadeniz kıyıları gibi belirli alanlarda sıkça görülür.

Rip Akıntısının Tanınması ve Tehlikeleri

Rip akıntıları, kumsallarda kumları karıştırarak bulanık bir görüntü oluştururlar. Yüzeyde sakin bir su yüzeyi oluşturdukları için tanınmaları zordur. Akıntıya kapılanlar, sakin kalmalı ve su üstünde kalmalıdırlar. Akıntı hızla ortaya çıkar ve 2-3 dakika içinde son bulur. Kurtulma yöntemi ise akıntı yönüne paralel yüzerek karaya ulaşmaktır.

Rip Akıntılarına Karşı Önlemler

  • Plaj güvenliği tescil edilmiş plajlardan denize girilmelidir.
  • Kıyıdaki kişilerden yardım istenmeli ve cankurtaranlara güvenilmelidir.
  • Eğitim almamış kişilerin denize girmesi önerilmez.

Öneriler ve Sonuç

Rip akıntılarına bağlı boğulmaların azaltılmasında eğitimin önemi büyüktür. Yüzme eğitimi sırasında rip akıntıları ve plaj bayrakları gibi konuların öğretilmesi hayati önem taşır.

Muhabir: Hatice Karahan, Sena Çavuş, Afra Betül Özdemir

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP