DOLAR 34,0327 -0.17%
EURO 38,0062 0.08%
ALTIN 2.816,920,04
İstanbul
22°

PARÇALI BULUTLU

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Küçükbaş Hayvancılığın Önemi ve Göçerlerin Yaz Macerası
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Küçükbaş Hayvancılığın Önemi ve Göçerlerin Yaz Macerası
32 okunma

Küçükbaş Hayvancılığın Önemi ve Göçerlerin Yaz Macerası

ABONE OL
9 Temmuz 2024 15:30
Küçükbaş Hayvancılığın Önemi ve Göçerlerin Yaz Macerası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küçükbaş Hayvancılığın Önemi

Küçükbaş hayvancılığın önemli bir yere sahip olduğu Türkiye’de, yaylacılık geleneği özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde hala canlılığını koruyor. Bu bölgelerdeki yüksek rakımlı yaylalar, yaz mevsiminde sıcaktan kaçan göçerleri ve hayvan sürülerini ağırlıyor.

Göçerlerin Yaz Macerası

İlkbaharda Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman gibi illerden günlerce süren yolculuğun ardından bölgeye ulaşan göçerler, hayvanlarını serin ve verimli alanlarda otlatıyor. Göçerler, belirledikleri yayla alanlarına çadırlarını kurarak yaz mevsimi boyunca hayvanlarına bakıyor ve süt ürünleri elde ediyor.

Yaylaların Önemi

Özellikle 2 bin 500 rakımlı Üçevler Yaylası gibi yüksek yaylalarda hayvancılık yapmak, hayvanların daha kaliteli otlatılmasını sağlıyor. Bu sayede elde edilen süt ve süt ürünleri de daha lezzetli oluyor. Göçerler, yaz boyunca bu yaylalarda kalıp hayvanlarına bakarak geçimlerini sürdürüyor.

  • Muş İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nimet Salkım: “İlimizde küçükbaş hayvan sayısı 1 milyon 150 bin. Göçerlerin gelmesiyle bu sayı 1 milyon 300 bini aşıyor. Yaylalarımız çok serin ve zengin bitki örtüsüne sahip.”
  • Göçer Ceyhan Yıldırım: “Yaz boyunca burada kalıyoruz. Günde iki kez hayvanları sağıyoruz. Çok kaliteli ve lezzetli bir süt elde ediyoruz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP