DOLAR 34,1148 0.07%
EURO 37,9680 0.16%
ALTIN 2.816,460,03
İstanbul
22°

PARÇALI BULUTLU

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Harran Ören Yeri’nde 5. Yüzyıla Ait Kilise Kalıntıları Bulundu
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Harran Ören Yeri’nde 5. Yüzyıla Ait Kilise Kalıntıları Bulundu
35 okunma

Harran Ören Yeri’nde 5. Yüzyıla Ait Kilise Kalıntıları Bulundu

ABONE OL
2 Temmuz 2024 12:15
Harran Ören Yeri’nde 5. Yüzyıla Ait Kilise Kalıntıları Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde Harran Ören Yeri’nde 5. Yüzyıla Ait Kilise Kalıntıları Bulundu

ŞANLIURFA (AA) – UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden Harran Ören Yeri’nde yapılan kazı çalışmalarında 5. yüzyıla ait kilise kalıntıları ortaya çıkarılıyor. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının finansmanı, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü koordinasyonunda Türk Tarih Kurumu Başkanlığı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi ve Harran Kaymakamlığı desteğiyle ören yeri kazılarını yürüttüklerini belirtti.

Önal, Harran kentinin kadim güzelliklerinin arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarıldığını ifade ederek, bu dönemde alanda bulunan kilise yapısı üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirtti. Kilisenin Harran Ulu Camisi’nin 200 metre kuzeyinde yer aldığını belirten Önal, kilisenin büyük bir bölümünü kazdıklarını ve bazilika planlı olduğunu söyledi.

Kazı çalışmalarında kilisenin kuzey nefinde büyük bölümünün ortaya çıktığını belirten Önal, kilisenin 5. yüzyıla tarihlendiğini ve Doğu Roma dönemine ait olduğunu belirtti. Ayrıca, kilisede camdan yapılmış mozaik tesseraları da bulduklarını aktardı.

  • Kilise Moğol istilası sırasında yağmalanmış ve yıkılmıştır.
  • Depremler kilisenin yapısını etkilemiş ve duvarlarında deprem izleri bulunmaktadır.
  • Kilisenin kuzey nefi yan yatmış durumdadır.

Önal, bölgedeki medrese ve Ulu Cami’de de kazı çalışmalarının devam ettiğini ve Ulu Cami’nin ziyarete açıldığını belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP