ŞANLIURFA (AA) – UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden Harran Ören Yeri’nde yapılan kazı çalışmalarında 5. yüzyıla ait kilise kalıntıları ortaya çıkarılıyor. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının finansmanı, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü koordinasyonunda Türk Tarih Kurumu Başkanlığı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi ve Harran Kaymakamlığı desteğiyle ören yeri kazılarını yürüttüklerini belirtti.
Önal, Harran kentinin kadim güzelliklerinin arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarıldığını ifade ederek, bu dönemde alanda bulunan kilise yapısı üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirtti. Kilisenin Harran Ulu Camisi’nin 200 metre kuzeyinde yer aldığını belirten Önal, kilisenin büyük bir bölümünü kazdıklarını ve bazilika planlı olduğunu söyledi.
Kazı çalışmalarında kilisenin kuzey nefinde büyük bölümünün ortaya çıktığını belirten Önal, kilisenin 5. yüzyıla tarihlendiğini ve Doğu Roma dönemine ait olduğunu belirtti. Ayrıca, kilisede camdan yapılmış mozaik tesseraları da bulduklarını aktardı.
Önal, bölgedeki medrese ve Ulu Cami’de de kazı çalışmalarının devam ettiğini ve Ulu Cami’nin ziyarete açıldığını belirtti.
GÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
21 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
21 Kasım 2024