Şanlıurfa’nın merkez Haliliye ilçesi sınırlarında, kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki kırsal Örencik Mahallesi yakınlarında 1963 yılında yapılan yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe, Türkiye’nin en önemli arkeolojik alanlarından biridir.
1986’da tarlasını süren bir çiftçinin keşfettiği Göbeklitepe’de, neolitik döneme ait boyları 3 ila 6 metre arasında değişen ve ağırlıkları 40 ila 60 ton olan yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar bulunmuştur.
1995 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılan eserlerle ünü her geçen gün artan Göbeklitepe, 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir. Böylece dünyanın dikkatini çeken bu antik alan, 2019’da “Göbeklitepe Yılı” ilan edilerek daha da önem kazanmıştır.
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil olmasının ardından ziyaretçi sayısında önemli artışlar yaşanan Göbeklitepe, 2019’dan bu yana 2 milyon 800 bin ziyaretçiyi ağırlamıştır. Bu sayı, bölgenin ve ülkenin kültür turizmi potansiyelini artırmıştır.
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Göbeklitepe’nin bilimsel ve kültürel anlamda dünyaya önemli bir mesaj verdiğini belirtmiş, kazı çalışmalarının devam ettiğini ve her dönemde yeni keşiflerin yapıldığını vurgulamıştır.
Göbeklitepe’deki kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yılın 12 ayı devam edebilecek şekilde desteklendiği bilgisi verilmiştir. Kazılar sırasında elde edilen eserlerin Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiği ve geçen yıl dünyanın en eski ve ilk boyalı domuz heykelinin bulunduğu belirtilmiştir.
Her kazı döneminde farklı güzellikler ve buluntularla karşılaşılan Göbeklitepe’nin, bilim dünyasına yeni eserler kazandırmaya devam edeceği ifade edilmiştir.
GÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
21 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
21 Kasım 2024