DOLAR 34,1099 0.06%
EURO 37,9653 0.15%
ALTIN 2.817,130,04
İstanbul
22°

PARÇALI BULUTLU

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Mehteran Konseri ve Atlı Geçişi Büyük İlgi Gördü
34 okunma

Mehteran Konseri ve Atlı Geçişi Büyük İlgi Gördü

ABONE OL
30 Haziran 2024 16:45
Mehteran Konseri ve Atlı Geçişi Büyük İlgi Gördü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prusac’ta gerçekleştirilen şenlikler kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği’nin muhteşem konseri ve 300’den fazla atlı grubunun geçişi binlerce kişi tarafından büyük bir coşkuyla izlendi. Mehteran Birliği, “Şehidin Vedası” eserini seslendirirken Boşnaklar da coşkuya ortak oldu.

Karaula’dan başlayan atlı geçişinin ardından bugün merkezi program gerçekleştirildi. Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Bosna Hersek İslam Birliği temsilcileri ve farklı ülkelerden katılımcılar etkinlikte yer aldı.

Şenlikler kapsamında Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi ve öğle namazı kılındı. Travnik Müftüsü Ahmed Adilovic, dua etmenin Müslümanlar için önemine vurgu yaparak ibadetlerin Allah’a olan inancın bir göstergesi olduğunu belirtti.

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı’ndan Teşekkür Mesajı

  • Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic’in etkinliğe gönderdiği teşekkür mesajı, Bihac Müftüsü Mehmet Kudic tarafından okundu.
  • Kavazovic, her yıl Türkiye’den gelen dostların kendilerini onurlandırdığını belirterek özellikle Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği’ne teşekkür etti.

Ayvaz Dede ve Mucizevi Hikayesi

Ayvaz Dede: Sarı Saltuk gibi Anadolu’dan Bosna Hersek’e gelen Horasan erenlerinden biridir. Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede’nin, kuraklığın yaşandığı Prusac kasabasında dua ederek bölgeye su getirdiğine inanılır.

Mucizevi Hikaye: Ayvaz Dede’nin dua ettiği gece, iki koçun çarpıştığını gördüğü ve uyanıp karşısında yarılmış dağı ve akan ırmağı bulduğu rivayet edilir. Bu olay sonucunda bölgenin suya kavuştuğu ve kıtlığın sona erdiği anlatılır.

Şenliklerin Tarihi

Komünizm döneminde yasaklanan ve 1990’da tekrar düzenlenmeye başlanan şenlikler, her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP