DOLAR 34,1111 0.06%
EURO 37,9844 0.2%
ALTIN 2.818,660,10
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

NASA ve SpaceX ISS’in Yörüngeden Çıkarılması İçin Anlaştı
37 okunma

NASA ve SpaceX ISS’in Yörüngeden Çıkarılması İçin Anlaştı

ABONE OL
27 Haziran 2024 18:46
NASA ve SpaceX ISS’in Yörüngeden Çıkarılması İçin Anlaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NASA, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) görev süresinin 2030 yılında sona ermesi sonrasında yörüngeden çıkarılması için SpaceX ile çalışmaya karar verdiğini duyurdu. NASA ve SpaceX arasında yapılan 843 milyon dolarlık (yaklaşık 28 milyar lira) anlaşma ile ISS’in yörünge dışına çıkarılmasını sağlayacak uzay aracının tasarlanacağı belirtildi.

NASA, ISS’in dünyada nüfusun yoğun olduğu bölgelere risk oluşturmayacak şekilde okyanusa düşürülmesine karar verdi. Bu amaçla tasarlanacak uzay aracı, ISS’in yaklaşık 110 metre genişliğindeki uzay çöplerinin yörüngede dolaşmasını engelleyecek.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun inşası, 1984 yılında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından önerildi ve bütçesiyle birlikte ABD Kongresi tarafından onaylandı. ISS’in farklı unsurları ABD, Kanada, Japonya ve Avrupa ülkeleri tarafından inşa edildi. İstasyonun ilk kısımları 1998 yılında yerleştirilmeye başlandı ve ana inşası 1998-2011 yılları arasında tamamlandı.

Uluslararası Uzay İstasyonu Programı, NASA, Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve Kanada Uzay Ajansı’nın (CSA) katkılarıyla oluşturuldu. Bu program uluslararası uçuş ekiplerini, fırlatma araçlarını, fırlatma ve uçuş operasyonlarını, eğitim, mühendislik ve geliştirme tesislerini, iletişim ağlarını ve bilimsel araştırma topluluklarını bir araya getiriyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP