Piper, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, BM Genel Sekreteri Guterres’in Ülke İçinde Yerinden Edilmeye İlişkin Eylem Gündemi’ni başlatmasının üzerinden yaklaşık iki yıl geçtiğini hatırlattı. Piper, dünya genelinde 76 milyon kişinin evlerini, geçim kaynaklarını ve bazen de resmi kimliklerini kaybetmiş, ülke içinde yerinden edilmiş durumda olduğunu vurguladı.
Doğal afetler sonucu yerinden olan kişilerin genellikle kısa sürede evlerine dönebildiğini ancak çatışmaların yaşandığı ülkelerde yerinden edilen insanların uzun yıllardır evlerinden uzak kaldığını belirten Piper, son 10 yılda ülke içinde yerinden edilen insan sayısının iki kat arttığına dikkat çekti. En fazla yerinden edilmenin Sudan’da yaşandığını hatırlatan Piper, BM’nin 2023’te yaklaşık 50 milyon yerinden edilmiş kişiye yardım ettiğini ifade etti.
Piper, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve BM Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) yerinden edilme konusunda aktif çalışmalar yürüttüğünü belirtirken, bu konunun çözümü için daha geniş ve koordineli eylemlerin gerekliliğine dikkat çekti. Toplamda 116 ülkede yerinden edilmiş 76 milyon kişinin yaşadığını ve bu kişilerin yüzde 90’ının çatışmalar nedeniyle evlerinden ayrıldığını belirtti.
GÜNDEM
12 gün önceGÜNDEM
14 gün önceGÜNDEM
17 gün önceYAŞAM
25 gün önceYAŞAM
25 gün önceYAŞAM
25 gün önceYAŞAM
27 gün önce