Bosna Hersek’te 1992-1995’teki savaşta yıkılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülen rekonstrüksiyon çalışmaları kapsamında aslına uygun yeniden yapılan Arnaudiye Camisi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı törenle ibadete açıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, törende yaptığı konuşmada, İslam’ın inanç ile ahlakının hayata ve topluma açılan kapısının camiler olduğunu, buraların ilim merkezi konumunda bulunduğunu söyledi.
Balkanlar’daki camilerin asırlar boyunca, geçmişten bugüne bölgede yaşayan Müslümanlara kimlik, etkin bir şuur ve istikamet verdiğini dile getiren Erbaş, şöyle konuştu:
“Bosna Hersek’te yaşayan kardeşlerimizin, geçmişte inançları ve değerleri uğruna çok ağır bedeller ödediğini yakinen biliyoruz. O süreçte nice mabetlerin yerle bir edildiği görüntüler halen hafızalarımızdadır. Arnaudiye Camisi de bunlardan biridir. 7 Mayıs 1993’te temellerine kadar yıkılan bu camiyi, yıkıldığı günün yıl dönümünde, Bosna Hersek Camiler Günü’nde tekrar ayağa kaldırmak büyük bir hamd vesilesidir.”
Camiyle birlikte kardeşliğin, dostluğun, beraber yaşama kültürünün de inşa edilmesi gerektiğini belirten Erbaş, ibadethanenin, İslam’ın barış ve rahmet ilkelerinin, Müslümanların bütün insanlığı kuşatan güzel ahlakının en güzel temsilcisi olacağına inandığını ifade etti.
Balkanlar’a hizmet eden tüm ecdadın ruhlarına rahmet dileyen Erbaş, şunları kaydetti:
“Arnaudiye Camisi’nin yeniden hayat bulmasında katkıları olan Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığımıza, Vakıflar Genel Müdürlüğümüze, Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı kardeşim Husein Kavazovic’e ve riyaset yetkililerine teşekkür ediyorum. Ülkelerimiz ve kurumlarımız arasında geçmişten bugüne var olan dostane, samimi ve kardeşçe ilişkilerin bundan sonraki süreçte de artarak devam etmesini Allah’tan niyaz ediyorum.”
“Camiyi yeniden açarak, bu şehre yönelik adaletsizliğin en azından bir kısmını düzeltiyoruz”
Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic ise Banja Luka’da hangi etnik gruptan ya da inanıştan olursa olsun insanların birbirlerini koruması, kendilerininki kadar başkalarının ibadet yerlerine de sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.
Arnaudiye Camisi’nin yeniden inşa edilmesiyle Banja Luka’nın eski günlerine döneceğini ve iyi ilişkileri güçlendireceğini belirten Kavazovic, şöyle konuştu:
“Yüzyıllardır iyi insanlar için bir sığınak olan bu camiyi bugün yeniden açarak, bu şehre, tarihine ve sakinlerine yönelik adaletsizliğin en azından bir kısmını düzeltiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür ediyorum, onların yardımları olmadan bu camiyi yeniden inşa edemezdik. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a özel selam gönderiyorum, Allah onu korusun. Aramızda olmayan ve camilerin yapımında öldürülenleri de rahmetle anıyorum.”
Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu ise savaş döneminde yıkılan camiyi tekrar ayağa kaldırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Aksu, yıkılan caminin bulabildikleri taş ve malzemelerini, yeniden yapılan ibadethanede değerlendirdiklerini kaydetti.
Açılış töreninin ardından camide Kur’an-ı Kerim ve ezan okundu. Kavazovic, Bakan Ersoy ve Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’a hediye takdim etti.
Boşnaklar, Arnaudiye Camisi’nin yeniden ibadete açılmasından memnuniyet duyuyor
Bosna Hersek’teki Boşnaklar, Banja Luka şehrindeki Arnaudiye Camisi’nin tekrar ibadete açılmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.
Bosna Hersek’in Banja Luka şehrinde 1992-1995’teki savaşta yıkılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen rekonstrüksiyon çalışmaları kapsamında aslına uygun olarak yeniden yapılan Arnaudiye Camisi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katıldığı törenle ibadete açıldı.
Törene katılan Boşnaklar, caminin yeniden ibadete açılmasının önemine işaret etti.
Norveç’in başkenti Oslo’da görev yapan Boşnak İmam Faruk Terzic, AA muhabirine, caminin tekrar ibadete açılmış olması dolayısıyla tarif edilemeyecek güzellikte hisler yaşadığını dile getirdi.
Terzic, “Bosna Hersek’e yönelik saldırının üzerinden çok zaman geçti ancak o zor anları hala hatırlıyoruz. Bugün, kardeş ülke Türkiye’nin yetkililerinin katılımıyla bu caminin yeniden ibadete açılışını göremeyen insanları da hatırlıyoruz. Arnaudiye Camisi’nin yeniden açılması umudu ve güvenliği sağlıyor.” diye konuştu.
Türkiye’nin Bosna Hersek’teki tarihi ve kültürel yapıların restorasyonuna ve yeniden inşasına verdiği destekten memnun olduklarına işaret eden Terzic, bunun Türkiye’nin ve Türk halkının yüksek medeniyet düzeyini gösterdiğini anlatarak, “Bosna Hersek’te İslam kültürünün, geleneğinin ve dininin tüm simgelerinin restorasyonu ve bakımında Türkiye’nin ve Türk halkının bu duygusunun devam edeceğini umuyorum.” ifadesini kullandı.
“Bugün bizim için büyük bir gün”
Törene Srebrenik şehrinden gelen Nura Muratovic, Banja Luka’da bulunmaktan mutlu olduğunu belirterek, törene katılmak için sabah erken saatlerde yola çıktıklarını dile getirdi.
Naim Mujkanovic de caminin yeniden ibadete açılmasından memnun olduğunu kaydederek, törenin kendisinde farklı duygular uyandırdığını söyledi.
Diğer bir Boşnak Esma Ramulic ise “Caminin görünümü çok güzel. Bu benim için çok önemli, zaten bunun için buraya geldim. Bugün bizim için büyük bir gün.” dedi.
Aziz Tatarevic de caminin yeniden ibadete açılmasının kendisini çok mutlu ettiğini ifade ederek, caminin görünüşünün kendisine 50 yıl önceki halini hatırlattığını kaydetti.
Arnaudiye Camisi
Bosna Hersek’in Banja Luka şehrindeki Arnaudiye Camisi, savaşta ortadan kaldırılan 16 camiden birisi. Arnaudiye Camisi, şehirdeki Ferhadiye Camisi ile 7 Mayıs 1993’te Sırplar tarafından dinamit yerleştirilerek yıkılmıştı.
Caminin yeniden inşası için 2017’de temel atma töreni yapıldı ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce yürütülen rekonstrüksiyon çalışmaları tamamlandı.
Bosna Hersek İslam Birliği, Arnaudiye ve Ferhadiye camilerinin yıkıldığı 7 Mayıs’ı “Camiler Günü” ilan ederek, 1998 yılından bu yana ülkedeki tüm camilerde etkinlikler düzenliyor.
GÜNDEM
13 gün önceGÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
18 gün önceYAŞAM
26 gün önceYAŞAM
26 gün önceYAŞAM
26 gün önceYAŞAM
28 gün önce