DOLAR 34,1159 0.08%
EURO 37,9744 0.18%
ALTIN 2.816,880,04
İstanbul
22°

PARÇALI BULUTLU

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

4. Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Başladı
38 okunma

4. Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Başladı

ABONE OL
29 Haziran 2024 17:38
4. Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 4. Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ekibi, İstanbul’dan başlayan yolculuğun ardından 71 derece kuzey enleminden sefere başlamak üzere Norveç’in Tromso şehrine ulaştı. 11 kişiden oluşan bilim heyeti, Tromso’da bulunan 62 metrelik Norveç bayraklı Polar Xplorer isimli gemi ile yola çıkarak, yaklaşık 1 ay boyunca Arktik Okyanusu’nda 24 ayrı noktada 16 proje için bilimsel örnekleme ve çalışmalar gerçekleştirecek.

Küresel İklim Değişikliği Araştırılacak

Bilim insanları bu yıl özellikle denizsel alanda yapacakları değerlendirmeler ve örneklemelerle kutup bölgelerinde hızlı sonuçların gözlemlendiği alanlarda küresel iklim değişikliğinin nedenlerini ve etkilerini araştıracak.

Antarktika ile Karşılaştırmalı Çalışmalar Yapılacak

Bilim insanları Güney Kutbu’nda bu yıl gerçekleştirilen Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde yaptıkları deniz örneklemelerini Arktik Okyanusu’nda da gerçekleştirerek iki kutup bölgesi arasındaki benzerlik ve farklılıkları inceleyecekler.

Çalışma Alanları

  • Deniz Bilimleri
  • Hava ve Atmosfer Bilimleri
  • Fiziki Bilimler
  • Canlı Bilimleri

4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Koordinatörü Prof. Burcu Özsoy:

“Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 1,5 derece ısınma senaryosunu yaşamaya başladık. Yapacağımız çalışmalarla bu etkilerin Arktik’te neler olduğunu daha iyi anlayacağız.”

4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Lideri Prof. Ersan Başar:

“Bu seneki projelerimizde 16 tane deniz bilimleri projesi bulunuyor. Aynı zamanda seferimizde bir Bulgar ve bir Şilili bilim insanı var.”

4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Lider Yardımcısı Doğaç Baybars Işıler:

“Gemide, denizde hayatta kalma eğitimlerini veriyoruz. Bu kapsamda halihazırda dalma giysisi (immersion suit) eğitimi verildi.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP