DOLAR 34,4834 0.05%
EURO 36,4737 0.29%
ALTIN 2.945,640,37
İstanbul
18°

KAPALI

06:22

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

2. Dünya Savaşı’nın Kökenleri ve Genişlemesi
28 okunma

2. Dünya Savaşı’nın Kökenleri ve Genişlemesi

ABONE OL
1 Eylül 2024 12:40
2. Dünya Savaşı’nın Kökenleri ve Genişlemesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Savaşı, 20. yüzyılın en yıkıcı çatışmalarından biri olarak tarihe geçti. Avrupa’da yükselen aşırı sağcı ideolojilerin etkisiyle Nasyonal Sosyalizm (Nazi) ideolojisinin Almanya’da iktidara gelmesiyle temelleri atıldı. Hitler’in 1938’de Avusturya ve eski Çekoslovakya’yı topraklarına dahil etmesiyle başlayan savaş, kısa sürede bütün dünyaya yayıldı. Hitler’in Polonya’ya saldırmasıyla savaşın patlak verdiği bu dönemde, Japonya’nın da Çin ve ABD’ye saldırmasıyla Uzak Doğu’da da çatışmaların başlamasıyla savaş küresel boyutlara ulaştı.

Savaşın Tarafları ve İttifaklar

Dünya genelinde 60’tan fazla ülkenin doğrudan ya da dolaylı olarak katıldığı savaşta Almanya, İtalya ve Japonya’nın başını çektiği “Mihver” ittifakı ile İngiltere, ABD, Rusya ve Çin’in öncülüğündeki “Müttefikler” karşı karşıya geldi. Savaş boyunca 110 milyon insan silahlı çatışmalarda yer aldı.

Savaşın Dönüm Noktaları

Savaşın gidişatını değiştiren önemli olaylardan biri, Almanya’nın Rusya’ya saldırması ve Stalingrad Muharebesi oldu. Ayrıca Müttefikler’in 1944’te Normandiya’ya yaptığı çıkartma operasyonu da savaşın seyrini değiştiren kritik bir dönüm noktasıydı. Almanya’nın 1945’te teslim olmasıyla savaş Avrupa’da sona erdi.

Savaşın Sonuçları ve Acı Bilançosu

2. Dünya Savaşı’nda yaklaşık 80 milyon insan hayatını kaybetti. Yahudi Soykırımı ve Japonya’nın işlediği katliamlar savaşın en acı olaylarından bazılarıydı. Savaş sonrasında Nazi ve Japon yetkililer çeşitli mahkemelerde yargılandı. Savaş sonrasında Birleşmiş Milletler kuruldu ve Soğuk Savaş dönemi başladı.

Soğuk Savaş Dönemi ve İttifaklar

Soğuk Savaş döneminde ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki ideolojik çatışma öne çıktı. Bu dönemde NATO ve Varşova Paktı gibi askeri ittifaklar oluşturuldu. Ancak Berlin Duvarı’nın yıkılması ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Soğuk Savaş sona erdi ve dünya dengeleri yeniden şekillendi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP